Większość czekoladowych słodyczy, które dostępne są w marketach, zawiera mleko. Z tego powodu nie mogą skorzystać z nich ani osoby, które nie tolerują laktozy, ani weganie. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej słodyczy bez laktozy, dzięki czemu każdy może pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Oprócz klasycznych gorzkich czekolad można już znaleźć wersje mleczne, ale oparte na napojach roślinnych. Czy są smaczne i czy warto po nie sięgnąć?
Czekolada bez laktozy – gdzie jej szukać?
W marketach typową czekoladą bez laktozy jest czekolada gorzka. Można znaleźć je z różnymi dodatkami, na przykład orzechami, owocami czy nawet galaretkami i kremami. Gorzkie czekolady mają do siebie to, że nie każdy je lubi. Jeśli ktoś ma nietolerancję laktozy lub po prostu nie spożywa mleka, to już nie musi się martwić, że więcej nie zje dobrej czekolady. Na rynku pojawia się coraz więcej wersji bez laktozy i choć nie są tak łatwo dostępne, to można je spotkać w większych marketach czy drogeriach. Większość można zamówić także online! Są to czekolady mleczne, które opierają się na napojach roślinnych, na przykład ryżowych.
Czy czekolada bez laktozy jest smaczna?
O ile smak gorzkiej czekolady każdy potrafi sobie wyobrazić, tak czekolady oparte na napojach roślinnych mogą być zagadką. Producenci czekolady bez laktozy starają się, aby ona jak najlepiej oddawała smak klasycznej czekolady mlecznej z marketu. Czy im się to udaje? Zdecydowanie tak! Coraz więcej wyrobów smakuje jak zwykła czekolada, dzięki czemu może cieszyć się nią każdy. Oprócz różnych wariacji czekolady mlecznej można spotkać także wersje czekolady białej.