Mąka pszenna razowa charakteryzuje się ciemnym kolorem i dużą zawartością otrębów. Wiele osób uważa ją za najzdrowszy produkt tego typu. Podpowiadamy, dlaczego warto spożywać mąkę razową.
Mąka pszenna razowa właściwości
Mąka pszenna razowa cechuje się dużą zawartością cennych minerałów i mikroelementów. W jej skład wchodzi duża ilość błonnika, większa niż w przypadku innych mąk. Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Ponadto jest bogatym źródłem minerałów, takich jak: żelazo, selen, magnez, fosfor, cynk i mangan. Warto dodać, że w jej składzie znajduję się kwas fenolowy. Regularne spożycie mąki pszennej razowej przynosi szereg korzyści, takich jak:
- wspomaganie układu trawiennego,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej,
- pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego,
- zapobieganie anemii,
- wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układa krążenia,
- pozytywny wpływ na skórę.
Jak wykorzystać mąkę pszenną razową?
Mąka pszenna razowa znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może stanowić podstawę do wyrobu naleśników, placków lub gofrów. Popularnym sposobem jej wykorzystania jest wypiekanie wysokiej jakości chleba oraz bułek. Sprawdzi się przy wyrobie domowego makaronu i klusków. Przy jej pomocy można upiec wiele popularnych ciast takich jak: szarlotka, sernik lub babeczki. Wiele osób wyrabia z niej pierogi oraz kopytka. Dania zawierające mąkę pszenną razową są niezwykle sycące, puszyste, a zarazem lekkie. Należy jednak pamiętać, że ciasto z niej wytworzone potrzebuje nieco więcej czasu aby dojrzeć.