Melasa trzcinowa stanowi coraz popularniejszy, zdrowy zamiennik cukru. Charakteryzuje się dużą zawartością witamin i minerałów oraz stosunkowo niewielką ilością kalorii. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgnąć po melasę trzcinową.
Melasa trzcinowa – charakterystyka
Melasa trzcinowa jest to produkt uboczny powstały przy wytwarzaniu cukru. Występuje w formie gęstego i słodkiego syropu zawierające cenne składniki trzciny. W jej skład wchodzą minerały takie jak: żelazo, wapń, cynk, magnez sód, miedź i fosfor, a także witaminy z grupy B. Omawiany produkt stanowi dobre źródło kwasu foliowego węglowodanów. Warto dodać, że melasa jest mniej kaloryczna od tradycyjnego cukru oraz miodu, mając przy tym niski indeks glikemiczny. Można ją stosować jako dodatek do owsianki, wypieków lub smarować nią kanapki. Sprawdzi się przy słodzeniu ulubiony ciepłych napojów i smarowaniu naleśników lub gofrów. Tutaj poznasz fajną ofertę.
Na co pomaga melasa trzcinowa?
Ze względu na swój bogaty skład melasa trzcinowa to produkt polecany przez wielu lekarzy i dietetyków. Pomimo słodkiego smaku jest to produkt bezpieczny dla diabetyków. Regularne spożycie melasy trzcinowej przynosi wiele korzyści, są to między innymi:
- korzystny wpływ na pracę układu trawiennego,
- łagodzenie bólu stawów i stanów zapalnych,
- pozytywny wpływ na wygląd skóry,
- likwidowanie wolnych rodników przyśpieszających proces starzenia się komórek,
- redukcja ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,
- przyspieszenie procesu gojenia się ran,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu.