Dlaczego warto wykorzystywać w kuchni miód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy ma nie tylko wiele walorów smakowych, ale jest przy okazji bardzo zdrowy. Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy czy skórę. Powstały z nektarów słonecznika składnik ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego jeszcze warto stosować tę odmianę miodu?

Właściwości prozdrowotne miodu słonecznikowego 

Miód słonecznikowy jest nieoceniony przy problemach z układem krążenia. Może przyczynić się do obniżenia poziomu ciężkiego cholesterolu LDL. Ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy, gdzie usprawnia pracę żołądka oraz jelit. Regularne stosowanie miodu może przyczynić się również do:

  • redukcji stanów zapalnych
  • obniżenia ciśnienia
  • poprawienia dotlenienia serca

Miód na bazie słonecznika może też dostarczyć wielu witamin i składników mineralnych. Warto tu wyróżnić potas, który reguluje poziom pH komórek albo wpływa na pracę układu nerwowego. 

Wykorzystaniu miodu słonecznikowego w kuchni

Miód słonecznikowy ma bardzo wszechstronne zastosowanie, zarówno przy potrawach słodkich, jak i słonych. Należy jednak uważać z jego obróbką termiczną, gdzie temperatura wyższa niż 40ºC może wyeliminować jego korzystne enzymy. Warto dodawać miód do płatków śniadaniowych albo musli, co będzie dużo korzystniejsze niż słodzenie cukrem. Będzie idealnie sprawdzał się w przypadku wielu sałatek i owsianek. Sporo osób stosuje go jako dodatek do deserów, zwłaszcza przy dietach redukcyjnych. Miód słonecznikowy taki jak ten świetnie nadaje się jako słodzik do napojów, zwłaszcza herbaty, gdzie wystarczy zaledwie jego jedna łyżeczka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii food. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz