Makaron kukurydziany to produkt cieszący się coraz większą popularnością, Sięgają po niego osoby nie tolerujące glutenu oraz szukające alternatywy dla tradycyjnych wyrobów pszenicy. Podpowiadamy, czym charakteryzuje się makaron z kukurydzy.
Właściwości makaronu kukurydzianego
Makaron kukurydziany jest nie tylko smaczny i tani, ale ma też bardzo bogaty skład. Zawiera wiele cennych minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas. Jest też bogatym źródłem lutein usprawniających funkcjonowanie narządu wzroku. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, A i E wzmacniające układ odpornościowy. Jest polecany kobietom w ciąży, ze względu na występujący w nim kwas foliowy, który chroni płód przed rozwojem wad. Jest to produkt dość kaloryczny, a zatem pożądany przez osoby chcące nabyć więcej masy. Regularnie spożywany makaron kukurydziany zapobiega anemii i wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Makaron kukurydziany – zastosowanie
Istnieje szereg sposób na wykorzystanie bezglutenowego makaronu kukurydzianego. Omawiany produkt cechuje się niezbyt intensywny smakiem, dzięki czemu można go łączyć z daniami wywodzącymi się z różnych stron świata. Mogą to być między innymi:
- sałatka z jajkiem i warzywami,
- dania kuchni meksykańskiej zawierające wołowinę, czerwoną fasolę i pikantne przyprawy,
- zapiekanka z cebulą, serem, boczkiem lub kiełbasą,
- dania wegetariańskie lub wegańskie z tofu i podsmażanymi warzywami,
- popularne zupy, takie jak: kalafiora lub brokułowa,
- zielone pesto z czosnkiem i szparagami.