Makaron kukurydziany – właściwości i zastosowanie

Makaron kukurydziany to produkt cieszący się coraz większą popularnością, Sięgają po niego osoby nie tolerujące glutenu oraz szukające alternatywy dla tradycyjnych wyrobów pszenicy. Podpowiadamy, czym charakteryzuje się makaron z kukurydzy.

Właściwości makaronu kukurydzianego

Makaron kukurydziany jest nie tylko smaczny i tani, ale ma też bardzo bogaty skład. Zawiera wiele cennych minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas. Jest też bogatym źródłem lutein usprawniających funkcjonowanie narządu wzroku. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, A i E wzmacniające układ odpornościowy. Jest polecany kobietom w ciąży, ze względu na występujący w nim kwas foliowy, który chroni płód przed rozwojem wad. Jest to produkt dość kaloryczny, a zatem pożądany przez osoby chcące nabyć więcej masy. Regularnie spożywany makaron kukurydziany zapobiega anemii i wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Makaron kukurydziany – zastosowanie

Istnieje szereg sposób na wykorzystanie bezglutenowego makaronu kukurydzianego. Omawiany produkt cechuje się niezbyt intensywny smakiem, dzięki czemu można go łączyć z daniami wywodzącymi się z różnych stron świata. Mogą to być między innymi:

  • sałatka z jajkiem i warzywami,
  • dania kuchni meksykańskiej zawierające wołowinę, czerwoną fasolę i pikantne przyprawy,
  • zapiekanka z cebulą, serem, boczkiem lub kiełbasą,
  • dania wegetariańskie lub wegańskie z tofu i podsmażanymi warzywami,
  • popularne zupy, takie jak: kalafiora lub brokułowa,
  • zielone pesto z czosnkiem i szparagami.
Ten wpis został opublikowany w kategorii food. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz