Miód lawendowy i jego prozdrowotne właściwości

Delikatny w smaku miód lawendowy cieszy się olbrzymią popularnością na rynku spożywczym. Czuć w nim charakterystyczny posmak kwiatów lawendy, który nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Podpowiadamy, czym się charakteryzuje i jak można go wykorzystać w kuchni.

Miód lawendowy – na co pomaga?

Miód lawendowy cechuje się dużą ilością cennych składników odżywczych. Jest to bogaty w witaminy z grupy B i minerały takie jak: selen, żelazo, potas i cynk a kupisz to pod tym linkiem. Zawiera drogocenne enzymy, kwasy organiczne oraz flawonoidy. Wykazuje wiele właściwości leczniczych, jego regularne spożycie przynosi szereg korzyści, są to między innymi:

  • redukcja ryzyka wystąpienia udaru lub zawału serca,
  • pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • działanie uspokajające, rozluźniające i ułatwiające zasypianie,
  • spowalnianie procesu starzenia się komórek,
  • pozytywne wpływ na naskórek i skórę głowy,
  • wspomaganie leczenia stanów zapalnych,
  • przyśpieszanie procesu gojenia się ran.

Zastosowanie miodu lawendowego

Ze względu na bardzo słodki posmak, miód lawendowy stanowi świetną alternatywę dla cukru i niezdrowych słodzików. Dodany do herbaty razem z cytryną gwarantuje niesamowite doznania smakowe, łagodzi nerwy i ułatwia zasypianie. Można nim smarować gofry, naleśniki, a także użyć go w trakcie wyrobu ciastek i innych wypieków. Sprawdzi się też jako dodatek do zimnych deserów, takich jak lody. Ze względu na swój delikatny i słodki smak można go łączyć z wytrawnymi daniami zawierającymi gorzkie lub pikantne przyprawy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii food. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz